Roti Burger :-
Bahannya dari resepi rorupan utk breadmaker
Bahan-bahan:Bahannya dari resepi rorupan utk breadmaker
1 s/k dry yis(3 gm)
2 s/b gula
200 gm tepung
1 s/k garam
1 s/b tepung susu
20 gm butter
1/2 biji telur
95 ml air suam caranya:
Sama juga step dengan cara membuat roti sebelum nih...cuma masa nak bentuk tuh bahagi 5 bahagian sama byk dan bentuk macam pau tapi smooth atasnya ...tunggu la kembang sekali ganda...pastu spray ngan air kat atasnya dan taburkan bijan n then bakar pada suhu 200 darjah lebihkurang 20 minit ....
Resepi Burger
Bahan2:500gm daging kisar
100gm bawang besar (dicincang)
50gm bawang putih (dicincang)
50gm serbuk roti
1 biji telur
5gm garam
3gm lada hitam (ditumbuk kasar)
secubit serbuk buah pala Cara membuatnya:
Campurkan daging kisar yg sejuk dgn bahan2 yg lain.
Gaulkan adunan sehingga rata & sebati Ambil segenggam adunan Kepalkan & bentukkan bulat setebal 1 sm.
Kemudian bakar selama 5 minit.
Boleh dihidangkan bersama kentang goreng, sos lada hitam & sebagainya.
*Tips utk menyimpan daging burger mentah Masukkan burger ke dlm beg plastik yg kecil & bungkus dgn baik.
Masukkan burger ke dlm bekas kedap udara sebelum disimpan didlm peti sejuk. Ia boleh tahan sehingga 3 bulan
No comments:
Post a Comment